Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Німецькі лісівники працювали у житомирському лісі.

18.10.2017 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Сьогодні з робочим візитом на Житомирщину прибула  делегація  німецьких лісівників. До складу делегації  входять 18 представників організацій відповідальних за лісове господарство на федеральному рівні та на рівні земель, наукові, недержавні організації, деревообробні підприємства. 

 

10 років тому інституційна система лісового господарства Німеччини була подібною до української. Німеччини запустила процес перебудови і створення лісових компаній на рівні землі (державні ліси). Компанія виявилася ефективною.
Сьогодні ж німецькі колеги окрім вивчення особливостей ведення лісового господарства в Україні та на Житомирщині зокрема, також  ознайомлювалися із бідою хвойних лісів – усиханням і нашестям шкідника.
Німецькі лісівники порівняли нашу біду із пожежею та висловили занепокоєння з приводу абсолютної неможливості оперативно і ефективно боротися із стихійним явищем.
У Німеччині закони прописані у такий спосіб, що лісівники приймають самостійні рішення, каже деревопереробник Крістоф Візфлекер. У нас була подібна ситуація і тоді лісівники створювали буферні зони і вирізали не просто мертві, а пошкоджені дерева. Таким чином, ми врятували хвойний ліс і уникнули важких економічних втрат, резюмує німецький підприємець.
На території Радомишльського лісогосподарства, де відбувався візит, переважають хвойні породи – майже 20 тисяч гектарів, вкрито лісом – фактично 28 тисяч гектарів. В минулому році на території держлісфонду підприємства через всихання насаджень на площі 249 гектарів проведено суцільні санітарні рубки. В нинішньому  за 9 місяців вже виявлено понад 800 гектарів  уражених хворобою дерев.
Німецькі колеги вперше прибули на Україну з офіційним візитом, однак висловили щире бажання найскоріше визначити напрямки розвитку подальшої співпраці двох країн у галузі лісового господарства, принаймні, аспектами та баченнями  збалансованого ведення лісового господарства вони щедро діляться вже сьогодні. Варто згадати, що Україна в особі Держлісагенства звернулася з офіційним листом до Федерального Міністерства сільського господарства та продовольства Німеччини щодо можливого започаткування співпраці у лісовому господарстві у 2015 році.