Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

810 тис. грн. витратив Баранівський лісгосп в минулому році на охорону лісу від пожеж

24.04.2018 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

У звязку з настанням сухої вітряної погоди підвищується пожежна небезпека в лісах - настає пожежонебезпечний період. У цей весняний час дехто намагається випалювати суху траву навколо населених пунктів, біля автомобільних доріг, залізниць, на сільськогосподарських землях, що створює реальну загрозу прилеглим лісовим насадженням і може призвести до виникнення і розповсюдження лісових пожеж.
Одним із найважливіших напрямків в роботі державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» є охорона лісів від пожеж. Адже насадження, що ростуть до віку стиглості 80-120 років, можуть бути знищені вогнем за лічені хвилини. 
Своєчасне виявлення лісової пожежі - це запорука подальшої успішної боротьби з вогнем. Для цього в підприємстві встановлено три сучасні системи відеоспостереження з програмним забезпеченням, яке завдяки перехресному спостереженню дозволяє швидко встановити місце пожежі, при чому на відстанях за 15-20 км, а інколи й більше. У 2018 році також планується встановлення пожежної вежі із системою відеоспостереження в Явненському лісництві.
Значна увага в ДП «Баранівсь-ке ЛМГ» приділяється технічному забезпеченню лісництв та лісопожежної станції пожежною технікою та обладнанням. Так в 2017 році проведено переобладнання автомобіля ГАЗ-66 для потреб пожежогасіння. На цей автомобіль встановлено цистерну для води ємкістю 3200 л та мотопомпу. 
У цілому на охорону лісів від пожеж в 2017 році витрачено 810 тис. грн.
Сьогоднішні зусилля всіх служб державного підприємства спрямовані на те, щоб кожен спалах у лісі був якнайшвидше локалізований, а ще важливіше - не допускати цього. Так проводяться роботи по влаштуванню та догляду за мінералізованими смугами, які в разі надзвичайних ситуацій перешкоджатимуть поширенню вогню. З метою інформування населення в лісах господарства встановлено понад 55 одиниць наочної агітації на протипожежну тематику.
Придбано автоцистерну на базі ЗІЛ-131 ємкістю 4400 літрів та високопродуктивну мотопомпу до неї. Також закуплено інше пожежне обладнання: пожежні рукави, стволи, лопати, відра та інше. Загальна кількість витрат уже в цьому році на потреби охорони лісів від пожеж сягнула більше 400 тис. грн. 
Загалом до виїзду на лісову пожежу в будь-яку хвилину готові два пожежні автомобілі на базі ГАЗ-66 та п'ять пристосованих для потреб пожежогасіння: на базі ЗІЛ-131 - 3 од, ГАЗ-66 - 1 од, ГАЗ -53 - 1 одиниця.
Підприємство завжди готове залучити до гасіння пожеж всю наявну техніку і працюючих, як лісництв, так і лісопромислового комплексу. Окрім охорони ввірених майстерських дільниць, лісова охорона та пожежна служба держлісмислгоспу здійснюють виїзди для гасіння пожеж на території інших користувачів.