Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Бердичівські лісівники: всі «преференції» – дубу

04.07.2019 (давність новини: 5 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Цей лісовий красень був і залишається «царем» поліських угідь. Проте все більше уваги стали йому приділяти лісівники півдня області.. Так у багатьох південних лісогосподарствах дуб  поступово стає основною лісоутворюючою породою: як звичайний, так і червоний. Лісівники надають йому перевагу через надзвичайну невибагливість і стійкість до кліматичних змін і хвороб, хоча чекати кінцевого результату доводиться більше ста років.
У Бердичівському держлісгоспі, наприклад, фахівці давно зрозуміли, що «домінування» сосни в лісах вже завершується, бо короїда зупинити в соснових угіддях тепер вже  майже неможливо. Отож стали більше створювати нових посадок дуба. Зокрема, у Богданівському лісництві, яке розміщене у двох адміністративних  районах: Чуднівському і Бердичівському, дубові насадження займають майже третину лісових площ (більше 26%).
– Ми по суті створили власний «лісоутворюючий цикл», – розповідає лісничий Богданівського лісництва Сергій Закусило. – Самі заготовляємо насіння жолудя, на зиму прикопуємо його у спеціальні траншеї з піском, а весною у власних розсадниках вирощуємо посадковий матеріал. Потім дворічні сіянці дуба висаджуємо на лісопосадках у відкритий грунт. І з цього часу розпочинається ретельний догляд за кожним пагоном молодого дуба, щоб його не пригнічували супутні рослини та не з’їли дикі тварини.
– А якого дуба більше садите: червоного чи черешчатого? – уточнюю у Сергія Миколайовича.
– Намагаємося садити більше дуба звичайного (черешчатого), але бувають слабкі врожаї жолудя, то тоді збільшуємо посадку дуба червоного. До того ж, останній може рости і в перезволожених та заболочених місцях.  У нас він росте і в низинах.
– А який дуб «вигідніший»?
– Деревина дуба звичайного цінується дещо дорожче і має вищу вартість. А дуб червоний зрілого віку – поки що рідкість, тому попит на нього теж високий. Отож лісорослинні умови, якість грунтів і останні кліматичні зміни підказують, що ми маємо розширювати насадження дуба, – пояснює лісничий Богданівського лісництва.
До речі, бердичівські лісівники стали більше придивлятися й до граба, тому грабових насаджень в лісгоспі теж побільшало. Хоча окремих посадок граба тут не створюють, граб добре відтворюється і поширюється за рахунок природнього поновлення. Є в лісгоспі й невеликі угіддя ясена і в’яза.
Головний лісничий Бердичівського держлісгоспу Григорій Івасюк стверджує, що зараз більш перспективнішої лісової породи, аніж дуб, на Житомирщині поки не існує.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.