Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Городницькі лісівники снігують насіння хвойних

18.02.2021 (давність новини: 3 р.) Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Нині цей метод стратифікації, іншими словами  -  підготовки насіння до висівання, застосовують не всі лісові господарства, однак  досвідчені лісівники знають,  що він вартий того, щоб до нього вдаватися.
«На наш погляд, - каже головний лісничий Городницького держлісгоспу Леонтій Валєнкевич, - снігування насіння – чи не найкращий спосіб підготувати його до весняного висіву. Стратифікація в снігу імітує природні умови, оскільки насіння зазнає дії низьких температур і талих вод. Це дає найкращий результат схожості.»
Щоправда, останні зими є дещо скупими на сніги, але якщо тільки його випадає в достатній кількості – в січні-лютому лісівники, умовно кажучи, закопують у нього насіння.
Технологія снігування наступна:  насіння виноситься з насіннєсховищ,  де воно зберігалося в скляному посуді, і висипається на складену вдвічі марлю шаром товщиною 1,5-2 сантиметри,  далі такою ж марлею закривається і виходить такий собі плаский мішечок. Після цього його засипають снігом. Потім кладуть дерев'яну стружку, знову сніг, стружку, сніг… В результаті над насінням вибудовується замет заввишки метр.
Так під снігом насіння лежить до кінця березня, а то й до початку квітня, в залежності від погодних умов, аж поки в розсадниках не розпочнуться роботи з висівання.
Коли настає час висівання, сніг, як правило, розтає. Потім насіння обробляють мікроелементами і фунгіцидами, просушують і висівають.
Станом на сьогодні в Городницькому лісгоспі уже застратифіковано 5 кг насіння ялини та 3 кг – модрини. Найближчими днями тут планують заснігувати ще 68 кг насіння сосни.
Варто додати, що нинішньої зими в цьому господарстві уже заібрали 17 тонн шишок хвойних порід. 
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ