Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Коростишівські депутати стурбовані рішенням Кабінету Міністрів України про стратегію реформування лісового господарства України

23.11.2017 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Коростишівська районна рада направила звернення  Прем’єр-міністру України, голові Верховної Ради України, Президенту України, Житомирській обласній раді, районним радам області щодо стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року, прийнятої Кабміном України 16.11.2017 року,.
Напередодні до  Коростишівської районної ради звернувся депутат Валентин Ейсмонт, директор державного підприємства "Коростишівське лісове господарство" із запитом, в якому висловив стурбованість стосовно ухваленої  Кабінетом Міністрів України  стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року, впровадження якої матиме вкрай негативні наслідки  для лісовї галузі та для держави в цілому. 
 
 
                                       Прем’єр-міністру України
                                       Голові Верховної Ради України
                                       Президенту України 
                                       Голові Житомирської обласної ради
 
ЗВЕРНЕННЯ
Ми, депутати Коростишівської районної ради, вкрай стурбовані рішенням Кабінету Міністрів України про стратегію реформування лісового господарства України на період до 2022 року, прийнятої 16.11.2017 року.
Фахівцями лісової галузі була розроблена Стратегія розвитку лісового господарства і схвалена міжнародними експертами, але на засіданні Кабінету Міністрів України була ухвалена Стратегія, надана Міністерством аграрної політики та Продовольства України. Після прийняття документ офіційно не був оприлюднений.
Основним проблемним питанням прийнятої Стратегії є створення єдиного лісогосподарського підприємства та ліквідація діючих підприємств галузі. Інакше кажучи - це доведення підприємств до банкрутства та подальша приватизація лісів. Якщо Уряд це реалізує, то громадяни не матимуть доступу до лісів, буде втрачена можливість аукціонного продажу деревини та, відповідно, залишиться без роботи малий і середній бізнес, який спеціалізується на деревообробці, а також на заготівлі грибів та ягід.
Держава в свій час затратила кошти на підготовку професіоналів лісової галузі, а сьогодні з їх думкою ніхто не рахується. Ніхто не хоче замислюватися над тим, хто захоче вкладати кошти в відновлення лісів, віддача від яких наступає через 80-100 років. На приватних підприємствах існує поняття, як віковий ценз, тому у випадку приватизації працівників лісгоспів ніхто захистить і вони поповнять лави безробітного сільського населення чим ще більше ускладнять і до того складну соціальну ситуацію в українському селі.
На сьогоднішній день ДП «Коростишівське ЛГ» є одним із бюджетоутворюючих підприємств Коростишівського району. У 2016 році до зведеного бюджету України сплачено 19684,2 тис. гри. податків, зборів та обов’язкових платежів та 5919,1 тис. грн. єдиного соціального внеску, всього 25603,3 тис. грн. За 9 місяців поточного року до зведеного бюджету України сплачено 17587,7 тис. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів та 5264,8 тис. грн. єдиного соціального внеску, всього 22852,5 тис. грн.
На ведення лісового господарства підприємством у 2016 році було спрямовано 23,3 мил. грн. власних коштів, за 9 місяців поточного року 17,8 мил. грн.
У 2016 році посаджено лісу на площі 453 га та проведено сприяння природному поновленню на площі 34 га. За 9 місяців 2017 року посаджено 348 га лісових культур та проведено сприяння природному поновленню на площі 35 га.
Колектив підприємства налічує більше 400 осіб висококваліфікованих працівників, які соціально захищені.
Проведені профспілкові збори в лісництвах та підрозділах підприємства показали, що профспілковий актив не підтримує ухвалення Кабінетом Міністрів України «Стратегії розвитку лісового господарства України».
Враховуючи вищевикладене, вимагаємо:
1. Відміни рішення Уряду від 16 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства України». 
2. Беззаперечне зняття з розгляду питання щодо створення єдиного лісогосподарського підприємства та ліквідації діючих підприємств галузі.
3. Категоричне виключення лісогосподарських підприємств з переліку таких шо підлягають приватизації та відміна рішення щодо передачі їх у концесію.
 
      Голова районної ради                                                 Сергій Бондарчук