Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Лісівники Бердичівщини готуються до реалізації новорічних ялинок.

11.12.2019 (давність новини: 4 р.) Автор:  Прес-служба ДП "Бердичівський лісгосп"
Загальні новини

Лісівники Бердичівщини готуються реалізувати близько 2500 новорічних ялинок.
Традиційна вирубка  хвойних насаджень не завдасть лісам ніякої шкоди, оскільки  для новорічних свят вічнозелені деревця вирощують на спеціальних плантаціях. Таких плантацій в ДП «Бердичівському лісгоспі» близько  42 гектари, де підростають майбутні новорічні красуні. Крім того, ялинки заготовляють і на ділянках, які потребують прочищення та освітлення. З цього теж лісу лише користь. А от несанкціонована вирубка браконьєрами ялин і сосен чинить нашим борам-дібровам велику шкоду. Зазвичай  горе-лісоруби зрізають лише вершину дерева, по-варварські прирікаючи лісову красуню на загибель. Тож, з наближенням новорічних та різдвяних свят, у працівників державної лісової охорони додається клопотів. Рейдові бригади, створені із працівників лісової охорони підприємства, впродовж грудня патрулюють лісові масиви, щоб уберегти хвойні насадження від браконьєрів. Долучаються до справи  поліція та державтоінспекція. Напередодні свят вестиметься активна робота по виявленню лісопорушників не тільки безпосередньо в лісі, але й на автошляхах.  
— «Легально заготовлені дерева будуть промарковані   клейковою біркою зі штрих-кодом, за яким можна визначити не лише легальність, а й місце походження деревця. Дерева без маркування та документації вважаються самовільно зрубаними». За це  лісопорушникам слід очікувати значних штрафних санкцій.  Незаконна рубка одного дерева тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 15 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (255-510 гривень), а посадові особи муситимуть сплатити від 75 до 150 неоподаткованих мінімумів (1275-2550 грн.).
Окрім штрафу, порушник відшкодує ще й збитки, завдані лісовому господарству. Розмір збитків залежить від діаметра дерева. Отож, найменша сума, яку доведеться сплатити порушнику за незаконно зрубану ялинку діаметром до 10 см (штраф та заподіяна шкода), буде становити 498,48 грн., від 10 до 14см-878,25 грн., від 14 до 18 см-2254,98 грн.
Очевидно, що купити ялинку дешевше, ніж платити штраф. А найдешевше – це купити новорічну красуню в лісгоспі, що розміщений на вулиці  М. Грушевського 9, та в магазині «Лісовичок», що знаходиться на трасі Житомир-Вінниця (район урочища  Трикутника). У виробника товар завжди дешевший. Цього року ціна ялинки в залежності від висоти коливатиметься в межах від 95 гривень і вище.