Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Лугинський спецлісгосп знову став рентабельним

05.01.2021 (давність новини: 3 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

ДП «Лугинське спеціалізоване господарство», що на Житомирщині» було реорганізоване 4  роки тому на базі колишнього лісгоспу АПК та перейшло у підпорядкування Державного агентства лісових ресурсів. А спеціалізованим стало через те, що деяку частку його нинішньої території займає так званий «чорнобильський» ліс --  лісові угіддя, вражені радіацією майже 35 років тому. Це внесло деякі корективи у його нинішню лісогосподарську діяльність.
-- Є в спецлісгоспі декілька «закритих» кварталів, зокрема, у Бовсунівському і Липницькому лісництві, де радіаційний фон перевищує допустимі норми, -- розповідає директор Лугинського спецлісгоспу Руслан Бондарчук. -- Там поки що не ведеться господарська діяльність, а лише лісова охорона забезпечує необхідні обходи зі збереження місцевої флори і фауни. Загалом, ці забруднені території становлять 17% від всієї площі лісгоспу. Хоча вони поступово зменшуються, бо ми там проводимо регулярне обстеження разом із науковцями і проводимо заходи щодо знезараження.  Якщо рівень радіаційної небезпеки спадає (після аналізу необхідних проб грунту і деревини), ми заводимо звільнені від радіації угіддя в лісогосподарський оборот. Декілька років тому на баланс Лугинського держлісгоспу була також передана частина території колишнього Ігнатпільського військового полігону. Зараз ці занедбані угіддя ще необхідно детально обстежити, звільнити від заржавілих  та неспрацьованих боєприпасів. А поки не завершено розмінування відведеної  території, то, зрозуміло, що й господарська діяльність там не ведеться.
-- Ці «неосвоєні» угіддя --  тягар для економіки спецлісгоспу? -- запитую у Руслана Петровича.
-- Звісно, лісу ми там не рубаємо, а витрати на його охорону несемо немалі. А це впливає на економічні параметри роботи, на ту ж розрахункову лісосіку, яка у нас обмежена через це.
-- І все ж, як завершили 2020 рік, з якими фінансово-економічними показниками?
-- Минулий,  складний у всіх відношеннях рік закінчили   з помітними прибутками. Зокрема, у 2020 році ми реалізували лісопродукції на 60 мільйонів гривень, а  це приблизно 214% до відповідного періоду минулого року, тобто фіксуємо ріст виробництва більше ніж у два рази.
-- Весняні пожежі лісгосп теж не обминули?
-- Вогняний смерч зачепив і наші угіддя, пожежі «пройшли» через 125 гектарів нашого лісу. Дуже вражені ділянки (близько 80 га) довелося вирубати, інші будемо доповнювати і відновлювати.
-- Яку частку заготовленої деревини самі переробляєте?
-- Наші переробні потужності поки що невеликі. Фактично за 10 місяців  минулого року переробили 5436 м3 лісосировини,  приблизно 10% того, що зрізали. І майже всю оброблену деревину експортуємо, переважно на китайські ринки. Маємо ще й «тверді» валютні надходження.
-- Отже підприємство завершує рік із позитивним результатом?
-- Збитків точно не буде. А ось про прибутки буде відомо вже у січні. Ми прогнозуємо перевиконання річних планових завдань. А значить колектив спецлісгоспу, де зараз працює 110 чоловік, отримає належну грошову винагороду, включаючи премії.
На даний час середньомісячна заробітна плата в лісгоспі становить 10 -- 11 тисяч гривень. Хоча із Державного бюджету ми зараз не отримуємо ніяких коштів, навіть охорону «чорнобильського» лісу фінансуємо за кошти лісгоспу. І все ж, ми налагодили стабільне і рентабельне лісовиробництво, що має гарні перспективи для подальшого розвитку, -- запевняє  керівник Лугинського спецлісгоспу.
Слід окремо зазначити, що позитивні фінансово-економічні зміни у ДП «Лугинське спеціалізоване господарство» розпочалися трохи більше року тому, коли підприємство очолив новий керівник Руслан Бондарчук. І буквально за рік спец лісгосп, після деякого «застою», знову став рентабельним.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.