Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

На колегії Держлісагентства йшлося про підсумки розгляду звернень громадян та обсягів фінансування лісової галузі у 2021 році

25.01.2021 (давність новини: 3 р.) Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

21 січня на засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України під керівництвом т.в.о. Голови Держлісагентства Юрія Болоховця говорили про стан виконання актів законодавства, актів і доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, запитів і звернень народних депутатів України, запитів на публічну інформацію та звернень громадян в  Держлісагентстві за 2020 рік. Так завідувач Сектору контролю та звернень громадян Юрій Савченко доповів, що Державним агентством лісових ресурсів України протягом 2020 року проведена значна робота щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
За характером основних питань, що порушувалися народними депутатами у запитах і зверненнях, переважне місце займають питання соціального та економічного характеру. Аналіз тематичного наповнення запитів і звернень народних депутатів України, які надійшли безпосередньо до Держлісагентства протягом 2019-2020 років свідчить про зростання зацікавленості законотворців до питань використання лісових ресурсів, охорони і захисту лісів, юридичних питань лісового господарства, охорони і захисту лісів, використання лісових ресурсів, юридичних питань, про стан довкілля, про товари (роботи та послуги) в лісовому господарстві. Проте слід зауважити, що навпаки спостерігається зниження уваги до питань мисливського господарства.
За 2020 рік до Держлісагентства надійшло 14412 документів. Апаратом Держлісагентства розглянуто близько 3% звернень від загальної кількості по галузі, що свідчить про високий рівень проведеної роботи на регіональному рівні. Звернення громадян більшою мірою стосуються питань соціального характеру. Держлісагентством, територіальними органами, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Держлісагентства за 2020 рік розглянуто 620 запитів на публічну інформацію.
В Держлісагентстві у 2020 році зареєстровано 10461 лист вихідної кореспонденції.
За 2020 рік проведена значна робота щодо забезпечення вимог, передбачених Указом Президента України від 07.02.2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування». Усі запити і звернення народних депутатів України, звернення громадян та запити на публічну інформацію, що надійшли до Держлісагентства, розглянуті у встановлені законодавством терміни, відповідно до Законів України «Про статус народного депутата України», «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації».
У свою чергу заступник начальника  Управління  стратегії та економічного розвитку Валентина Уварова під час засідання колегії поінформувала присутніх щодо обсягів фінансування лісової галузі у 2021 році. Так Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» обсяг бюджетних асигнувань загального фонду Держлісагентству доведено (за двома програмами, оскільки наука фінансується в рамках програми Міндовкілля) в розмірі 413375 тис грн, при загальній потребі -  1 039774,2  тис. грн, (39,8 % від потреби), загальна додаткова потреба в коштах на 2021 рік складає 626399,2 тис. грн.
Крім того, по загальному фонду по КПКВК 2709060 передбачено  10 000 тис. грн  на відновлення лісів Запорізької області.
Найбільш актуальними питаннями, які не охоплені фінансової підтримки є здійснення лісогосподарських заходів підприємствами галузі, потреба лише по Півдню і Сходу складає 458816,5 тис. грн, із них на:
- наземну охорону лісу від пожеж, зокрема улаштування протипожежних розривів та мінералізованих смуг і догляд за ними, утримання та забезпечення функціонування лісових пожежних станцій і пунктів спостереження,  утримання тимчасових пожежних наглядачів, упорядження рекреаційних ділянок та протипожежну пропаганду в сумі 55818,8 тис. грн;
- відновлення лісів, зокрема: садіння та висівання лісу, догляд за лісовими культурами, заготівля насіння та садивного матеріалу, сприяння природному поновленню, обробіток ґрунту під лісові культури та інші лісокультурні роботи – 10039,4 тис. грн;
- створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, зокрема: садіння і висівання лісу, доповнення лісових культур, обробіток грунту під лісові культури, та інші роботи – 33765,5 тис. грн;
- проведення лісовпорядних робіт – 107822,6 тис. грн;
- проведення національної інвентаризації лісового фонду України, стаття 551 Лісового кодексу – 12056,2 тис. грн;
- забезпечення функціонування державної лісової охорони - 85810,6 тис. грн;
- придбання протипожежного обладнання  (пожежно-спостережних веж, телевізійних систем спостереження, об’єктів протипожежного призначення, лісогосподарської техніки, виробничого обладнання та обладнання для проведення національної інвентаризації) – 153503 тис. грн.
Що стосується наукових установ, то 2 наукові установи подвійного підпорядкування - Держлісагентству та Національній академії наук України: Український науково-дослідний Інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького (УкрНДІЛГА) та Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака (УкрНДІгірліс) фінансуються в 2021 році в рамках програми Міндовкілля 2701040 «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері захисту довкілля» в обсязі 14851,6 тис. грн, без відсотків росту, в обсягах, які доводились в 2019 та 2020 роках.
Потреба на підтримку науки на 2021 рік складає 58516 тис. грн, яка задоволена лише на 25,4 %. Матеріально – технічна база наукових установ дуже застаріла і потребує оновлення. Якщо говорити в цілому, то потреба Держлісагентства в коштах на 2021 рік, із врахуванням науки задоволена лише на 39%.