Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

На Житомирщині запрацювали ялинкові ярмарки

17.12.2021 (давність новини: 2 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

137  торгівельних майданчиків облаштували  державні лісогосподарські підприємства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства для продажу населенню зелених красунь.
Пункти продажу розмістили біля адмінбудівель лісгоспів, лісництв, розсадників, на рекреаційних майданчиках, уздовж автошляхів області, на ринках сіл, селищ та міст. Інформацію про їх розміщення можна знайти на веб-сайті управління: https://zt-lis.gov.ua/gromadjanam/realizacija-rizdvjanikh-jalinok.html
Окрім того, в кожному лісгоспі визначено відповідальних осіб та консультативні телефони гарячих ліній, за якими можна отримати необхідну інформацію про різдвяні ялинки. (https://zt-lis.gov.ua/gromadjanam/realizacija-rizdvjanikh-jalinok.html
Асортимент товару щодня поповнюється – щоранку лісівники звозять на ярмарки найкращих представниць виду, вирощених спеціально до цього свята. Відтак нашим громадянам не варто турбуватися, що передсвятковий розпродаж ялинок зашкодить екології краю. Адже заготовлятимуться дерева на рубках догляду – тобто там, де вони зайві і їх потрібно вирубати, щоб насадження були продуктивними і біологічно стійкими, або на спеціально створених плантаціях різдвяних ялин. Таких в державних лісогосподарських підприємствах майже 700 гектарів. Щороку створюється близько 100 га таких плантацій.
 
Ціни на хвойні деревця досить помірні, в порівнянні з минулим роком майже не зросли. Вартість ялинки до 1 метра -  55-100 гривень,  3-метрова красуня коштуватиме від 120 до 400 гривень.. Середня ж вартість ялинки до 1,5 метра становитиме близько 100 гривень.
Відпуск різдвяних ялинок буде здійснюватися з обов’язковим маркуванням, для цього будуть використані пластикові бирки або самоклейні етикетки, призначені для маркування ялин. Наявність такого маркування свідчить про те, що хвойний молодняк заготовлено легально та за нього сплачено усі податки.
Як і раніше, лісівники пропонують зелених красунь в горщиках, котрі за умови правильного догляду навесні можна буде висадити у відкритий грунт. Також охочі зможуть взяти ялинку напрокат. Фахівці нададуть поради, як правильно доглядати за таким деревцем, щоб воно не загинуло.

Як показує досвід попередніх років наш покупець перевагу віддає ялинці зрубаній через те, що вона дешевша.

Проте з кожним роком все більше охочих придбати ялинку в горщику – це стає трендом.

Отож лісівники запрошують всіх придбати легально заготовлені зелені красуні, позаяк за самовільне рубання хвойних молодняків доведеться нести відповідальність.
Прес-служба Житомирського ОУЛМГ