Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Національні природні парки потрібні для збереження унікального біорізноманіття, - Христина Юшкевич

26.07.2016 (давність новини: 8 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

«Нацпарки потрібно створювати там, де ростуть різновікові та різного виду дерева, а також мешкають рідкісні тварини. Для цього ми залучатимемо науковців, які даватимуть обґрунтування доцільності створення національних природних парків. Відповідно до європейських стандартів, обєкти, що потребують заповідання і збереження не повинні бути дуже великими за площею», - зазначила Христина Юшкевич.

Вона роз’яснила, що національні природні парки недоцільно створювати на територіях, де ростуть штучно створені насадження, що мають у складі дерева одного виду та віку. «За цими деревами необхідний більший догляд, вони дуже схильні до ураження шкідниками, у таких деревостанах швидше відбуваються процеси всихання, що підвищує небезпеку до поширення пожеж», - зазначила Христина Юшкевич.

Як повідомила т.в.о. Голови Держлісагентства, Україна зобов’язалася розширити площі природно-заповідного фонду до 15% загальної території країни до 2020 року за рахунок різних типів ландшафтів. «Проте, ми повинні не фактично виконати цей план, а реально, і без шкоди для людей та природи. Наприклад, навколо Києва є місцеві Дніпровсько-Деснянський та Чернинський ландшафтні заказники і Журавлиний орнітологічний заказник, на базі яких можна створити національний природний парк.  Або ж, дійсно, а не на папері, зробити для людей нацпарки у Конча-Заспі та Пуща-Водиці», - підкреслила Христина Юшкевич.

Прес-служба Держлісагентства