Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Переробка множить прибутки і можливості

21.01.2021 (давність новини: 3 р.) Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Добре відомо, що сировинна економіка є хоч і стабільною, але недостатньо ефективною, адже оброблена деревина як правило продається в рази дорожче. Тому власна переробка деревини стає не лише актуальною, але й дуже необхідною для подальшого виживання лісогосподарським підприємствам. Добре, що це розуміють керівники держлісгоспів області. Скажімо, в ДП «Лугинське лісове господарство» приблизно третина заготовленої деревини переробляється на власних деревообробних лініях.
  -На підприємстві нині задіяно цех переробки деревини, у дві зміни працюють поточні лінії,- розповідає директор Лугинського держлісгоспу Юрій Васюхник. Здебільшого ми випускаємо обрізні пиломатеріали, які реалізуємо на експорт.Це зараз рентабельно для підприємства ( нарахування ПДВ проводиться по нульовій ставці) і вигідно для держави , бо надходить валюта.До тогож, в цеху переробки постійно зайнято 123 працюючих, в перспективі кількість робочих місць може бути збільшена.
  - А в загальній реалізації яка частка належить обробленій продукції?- уточнюю у Юрія Олександровича.
  -Це більше 34 %, тобто тверда третина, а в конкретних цифрах вона сягає 37,3 мільйона гривен за 11 місяців.
  -Оброблену деревину лісгосп всю експортує?
  - В загальній реалізації продукція переробки не тільки експортується, частина продається на внутрішньому ринку , а також місцевим організаціям , підприємцям та населенню.
  На внутрішньому ринку більшим попитом користується круглий ліс вищих категорій якості та листяних порід.
  - Але ж сама переробка теж має різні рівні, вже існує «глибока» переробка, наприклад? 
  - На підприємстві постійно вдосконалюються якісні та кількісні показники технологічних процесів деревообробки, створене сушильне господарство, де працюють дві окремі сушильні камери. Суха оброблена деревина зараз має підвищений попит на ринку. На підприємстві поступово «поглиблюється» переробка, щоправда у невеликих обсягах, відповідно до ринкових потреб. Освоєно випуск так званих «зрощених виробів», сировиною для яких слугують відходи лісопиляння. На спеціальній лінії зрощення випускаємо чорнову заготовку та доопрацьовуємо її на чотиристоронньому верстаті. На виході отримуємо високоякісну дошку для підлоги, та обшивки стін (так звану «вагонку») та інші зрощені вироби різних гатунків. Обрізні пиломатеріали низьких гатунків ми доопрацьовуємо та реалізовуємо на внутрішній ринок. Це також для нас гарна можливість заробити додаткові кошти, хоча потреби в такій продукції ще незначна. В перспективі планується придбати рубальні машини для переробки відходів лісопиляння (горбиля, обрізків) на технологічну та енергетичну тріску.
  - З іншого боку, сама переробна сфера є надто затратною сьогодні, якщо зважати на вартість електроенергії, пального, інструменту, запчастин, ріст заробітної плати працівників?
  - І проблема не лише у витратах, адже сучасні переробні комплекси – це насамперед, високі технології, їм потрібні висококваліфіковані фахівці та спеціалісти. Всі технологічні вакансії заповнені досвідченими, підготовленими фахівцями,які постійно підвищують кваліфікацію в навчальних закладах різних рівнів, але потреба в них постійно існує, особливо в нашому невеликому районному центрі. Отож в цілому сектор переробки є відчутно затратним, але в нинішній час ці затрати окупні. Слід врахувати, що для переробки ми беремо низькосортну деревину, яка в не переробленому вигляді має низьку вартість. А в переробленому вигляді її ціна зростає в рази. Добавимо, що переробляється сировина з лісосік, які розробляються в насадженнях, які втрачають свою стійкість в результаті пошкодження шкідниками та хворобами. Розвиток переробки деревини на підприємстві дає можливість працівникам цеху переробки деревини, що є найбільш цінним нашим ресурсом, жити повноцінним життям та утримувати свої сім’ї.
  - Переробляєте лише свою сировину?
  - Так,загальний лісосічний фонд лісгоспу забезпечує лісосировиною наявні технологічні потужності деревопереробки підприємства. Поки що гострої потреби в сировині немає - переконує директор Лугинського держлісгоспу.
  Як бачимо, у лугинських лісівників є гарні перспективи для подальшого економічного зростання завдяки потужним лініям деревопереробки.
  Володимир ВАСИЛЬЧУК.