Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Рости здоровий, ліс!

25.04.2018 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Це, мабуть, чи не основне побажання для тих лісових культур, які були посаджені 17 квітня в лісництвах державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» у рамках Всеукраїнської акції — «Майбутнє лісу у твоїх руках!».
У наказі про її створення йдеться чітко — з метою виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, ознайомлення та безпосередньої участі шкільної молоді у створенні лісових насаджень, як одного з основних компонентів збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги на планеті, підвищення довіри громадськості до лісогосподарської галузі.
І, дійсно, лісова галузь сьогодні, як ніяка інша, потребує підвищення довіри від громадськості. Бо на фоні масового всихання соснових насаджень та проведення у цих місцях — суцільних санітарних рубань, — у багатьох людей, а особливо в так званих, нині модно себе позиціонуючих «активістів» та «природолюбів-самопіарщиків»,— не сходить з вуст одне — ліс ріжуть масово і нещадно. А те, що лісівники вимушені прибирати заражені і практично знищені шкідниками лісові ділянки, аби таким чином рятувати ліс — зазвичай чомусь до уваги не беруть.
Керівник підприємства Анатолій Олександрович Остудімов пояснює, що Баранівський лісгосп сертифікований за міжнародною програмою FSC (Forests for all forever). Мало кому зрозуміло, про що йдеться, тож директор принагідно пояснює, що ведення лісового господарства тут здійснюється за єдиними, для всіх країн світу, міжнародними принципами та стандартами, де основними елементами вимог є екологічна відповідальність, соціальна вигідність та економічна життєздатність управління лісами. Тобто усі три показники мають бути між собою збалансовані. Заготівля лісоматеріалів та іншої лісової продукції проводиться при одночасному збереженні біорізноманіття та продуктивності лісів, природних та екологічних процесів. Соціально ведення лісового господарства зорієнтоване на сприяння добробуту місцевого населення і суспільства в цілому, а також стимулює місцеве населення зберігати лісові ресурси. Не менш важливе і економічно життєздатне використання лісових ресурсів, — а це означає, що в лісгоспі лісокористування організоване таким чином, щоб бути прибутковим, проте — не за рахунок виснаження лісових ресурсів і природних екосистем.
Тож, кожного року в Баранівський лісгосп приїжджають міжнародні експерти, які стежать за дотриманням усіх вищезгаданих вимог, а раз у п’ять років лісгосп обов’язково підтверджує акредитацію. 
Але повернемося до посадки лісу. Саме вона є одним із найважливіших елементів у веденні лісового господарства. Колектив підприємства щорічно, обов’язково засаджує усі вивільнені ділянки. Цього року лісокультурну кампанію тут заплановано провести на площі 350 га. Не зважаючи на те, що агротехнічні терміни через «пізню» весну, були надто короткими, все ж основний плановий показник, а це більше трьох сотень гектарів, уже засаджено. Із дня на день, весняну посадку лісу буде завершено.
У переважній більшості, ці роботи виконані колективом підприємства. Проте, є й ті ділянки, на яких свій слід для майбутніх поколінь залишили представники міської та районної влади, учні шкіл та безпосередньо шкільного лісництва «Паросток», що функціонує під патронатом лісгоспу. Долучилися до цієї благородної справи і місцеві журналісти. Саме 17 квітня, як уже зазначалося на початку, вони усі разом, а це понад пів сотні «робочих рук» — відгукнулися на запрошення лісівників і долучилися до створення нових лісових плантацій.
Сосна, дуб, ялина, модрина європейська, а також білокіра берізка — це ті культури, які були висаджені у різних посадкових схемах на територіях Баранівського, Зеремлянського та Довбишського лісництв учасниками акції. Головний лісничий Віктор Іванович Мірошниченко пояснює, що через всихання соснових насаджень науковці радять створювати мішані лісі, тож говорити сьогодні про монокультури не приходиться. Та й вивчений досвід показує гарну приживлюваність й інших цінних порід на території лісгоспу, вік стиглості яких суттєво менший, а витривалість до зміни кліматичних умов стійкіша. 
Посадка лісу — справа не проста і трудоємка. Вже за кілька годин незвичні до таких фізичних навантажень «кабінетні працівники» добряче натомилися. Однак настрій в усіх бадьорий і в очах іскриться радість — гарна спільна справа зроблена! Та головне, щоб посаджений ліс — ріс здоровим!
Альона ДЕНИСЮК
Фото автора