Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Школярі допомагають лісівникам заготовляти жолудь

16.11.2017 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

В Коростенському лісгоспі дубові насадження займають майже  третину усієї площі господарства. Тому заготівля насіння дуба для коростенських лісівників -  питання надактуальне.  А позаяк високий врожай жолудя спостерігається один раз на 5 років, то і на його заготівлю спрямовують усі сили.
В цьому році на підмогу прийшли учні Кожухівської школи. За один день в Бехівському лісництві, а саме там зосереджені дубові насадження, школярі зібрали 120 кілограмів насіння цієї цінної породи.
Заготовляти насіння дуба починають вже після перших заморозків. Далі його сортують і вибраковують неякісне, адже окрім цінних спадкових властивостей жолудь ще повинен мати високу посівну якість.
Загалом же в лісгоспі цього року вже зібрали 4,5 тонни жолудя. Нині його вкладають на зимівлю: засипають в ями, кожен шар перетрушуючи піском. Перед цим обов'язково проводять флотацію: жолудь опускають у воду, якісний  - опускається на дно, а сухий - спливає.
Попри низьку врожайність дуба дефіциту саджанців лісгосп не відчуватиме - в розсадниках в достатній кількості є дворічні сіянці цієї породи.
Прес-служба Житомирського ОУЛМГ