Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Спасибі лісівникам, котрі рятують ліс

23.04.2020 (давність новини: 4 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

5 страшних днів пережили лісівники Житомирщини. Страшних настільки, що навіть старожили не памятають такої лютої стихії. Навіть, ті, кому в своєму житті доводилося не раз гасити лісові пожежі, в тому числі і верхові, цього разу бралися за серце… Старі люди відверто зізнаються: це було схоже на  кінець світу…
16 квітня о 13:00 на території Виступовицького лісництва підприємства «Овруцьке СЛГ» виникла  пожежа.  Площа на момент виявлення становила 0,5 га. 
Директором підприємства  було прийнято рішення негайно направити на місце пожежі необхідні сили та засоби гасіння.
На  14 годину на підмогу прибули рятувальні підрозділи  ДСНС України в Житомирській області.Ситуація погіршувалась щогодини, тому згодом було додатково   залучено  пожежні автомобілі, трактори з плугами  та лісову охорона сусідніх державних лісогосподарських підприємств.
Пожежа розповсюджувалась із швидкістю вітру, який на той час сягав 20-24 м/с.
Наступного дня оперативний штаб з ліквідації лісових пожеж у державному підприємстві «Овруцьке спеціалізоване лісогосподарське підприємство»  очолив заступник начальника Державної служби надзвичайних ситуацій України Ільченко Микола Володимирович. Представниками штабу проведено авіаційне обстеження лісової пожежі, в тому числі по межі кордону з республікою Білорусь. Гасіння відбувалося за безпосереднього керівництва голови Держлісагентства України Андрія Заблоцького та голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка.
На ліквідацію пожежі залучався пожежний потяг Регіональної філії Південно-західної залізниці АТ «Укрзалізниці», який щодня доставляв 120 т. води для заправляння пожежних автомобілів та проводив гасіння вогню вздовж залізничної колії протяжністю.Обстеження лісової пожежі проводилося  квадрокоптером та гелікоптером ДСНС. 
Локалізацію пожежі ускладнювало виникнення нових випадків великих лісових пожеж у Можарівському та Нагорянському лісництвах ДП «Словечанське ЛГ»,  в Ігнатпільському  та Гладковицькому лісництвах  Овруцького лісгоспу, які потребували залучення додаткових сил і засобів.
В наступні дні до гасіння  залучалась авіація ДСНС України.
А військова техніка 26-ї Бердичівської окремої артилерійської бригади прокладала протипожежні розриви.
На локалізацію лісових пожеж залучалась державна лісова охорона державна лісова охорона 13 лісогосподарських підприємств Житомирщини та 10 обласних управлінь України.
У державних підприємствах зупинено виробничі процеси, людей направлено на гасіння пожеж.
Станом на ранок 22 квітня усі осередки пожеж локалізовано. 
Такою є хронологія подій.
«Палало все, - згадує Віктор Сахнюк, який у свій другий робочий день на посаді начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства кинувся у пекло пожежі, - за лічені секунди вогонь охоплював величезні дерева,   перекидався з верхівки на верхівку і захоплював величезні площі…»
І лише спільна командна робота лісівників та рятувальників під професійним керівництвом, ефективний розподіл сил та засобів, вчасна допомога колег із судніх лісгоспів та областей дали змогу в найкоротший термін перемогти стихію.
«А найголовніше, - наголошує пан Сахнюк, - ми вберегли життя і здоровя наших людей, хоча вони разом з технікою не раз опинялися у вогняному полоні. Бо люди – найбільша наша цінність. І саме вони - лісничі, майстри лісу,  трактористи, водії ціною неймовірних зусиль, забувши про страх і втому, здобули перемогу над вогнем.»
Обпечені, задимлені, виснажені пекельною роботою, вони відпочивали по кілька годин на добу  і знову бралися за справу. 
Тим прикріше чути закиди від пересічних громадян, котрі нерідко своїми необдуманими діями і спричиняли такі пожежі, самі гасити не поспішали, натомість ще й умудрялися звинуватити у підпалах лісівників.
Останні ж подяки особливо не чекають, хоча заслуговують на неї, як ніхто. І саме їм ми сьогодні щиро дякуємо за мужність, за витривалість, за професійність, за готовність до самопожертви, за відданість справі, за те, що зупинили вогонь…