Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Спеціалісти Новоград-Волинського лісгоспу готують пропозиції щодо створення нових заповідних об’єктів

27.03.2018 (давність новини: 6 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Після майже п’ятирічної перерви площі заповідних об’єктів в області  знову почали поступово збільшуватися. Скажімо, на території ДП «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» нині обліковується 10 об’єктів природно-заповідного фонду. Один із них,  лісовий заказник «Туганівський» – державного значення і 9 – місцевого значення. Загальна  їх площа  сягає 1012 гектарів і становить 3,7% заповідності.
Третина об’єктів ПЗФ – лісові, один з найбільших «Турганівський» займає площу 245 гектарів. Тут зберігаються рідкісні дубові насадження у зовсім стиглому віці. Ці кремезні вікові дерева ростуть у Ярунському лісництві, вони мають високі показники якості і бонітету. Окремим дубам вже виповнилося 150 – 170 років.
На досить великій площі (557 гектарів) розмістився лісовий заказник місцевого значення «Федорівський». Він був створений нещодавно, у 2012 році. Це переважно болотиста місцевість із унікальним набором суто поліської флори і фауни. Зараз тут зберігаються типові для цієї місцевості суходільні і заболочені ліси, що займають окремі дикоростучі масиви.
Дуже цікавим є ботанічний заказник місцевого значення «Вересна», де охороняються у природному стані насадження ведмежої цибулі. Цей рідкісний вид рослин занесений до Червоної книги України.
– Ведмежа цибуля дуже рідко зустрічається у дикому стані, її навіть лісівники не завжди можуть відшукати, навіть при великому бажанні, – розповідає директор ДП «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» Степан Нусбаум. – Тому ми вирішили ці унікальні насадження відразу відгородити і взяти під опіку та охорону. А в кінці 1991 року Житомирський облвиконком прийняв рішення про створення у цьому місці ботанічного заказника, за нашим поданням зрозуміло. Загалом, на території заповідних об’єктів ми, як правило, дотримуємося суворих обмежувальних заходів і режимів, ніякої господарської діяльності не проводимо. Окрім санітарних рубок. Вражені ж хворобами і всохлі дерева доводиться вирізати, тому що вони сприяють пожежам і подальшому розповсюдженню шкідників. Ми постійно проводимо у наших заказниках різноманітні оздоровчі, охоронні та рекреаційні заходи з тим, щоб зберегти і примножити унікальні природні скарби нашого краю. І хочу сказати відверто, що окрім лісівників заповідною справою в області більше ніхто  практично не займається, – резюмує Степан Антонович.
Місцевість Новоград-Волинського держлісомисгоспу «порізана» невеликими річками і водоймами, де є берегові заплави. Отож, в таких місцинах й було утворено 2 гідрологічних заказники місцевого значення: «Мицькивський» та «Іванівський». Основне їх призначення – охорона заплавних ландшафтів місцевої річки Вершниця та охорона у природному стані мозаїчного комплексу ділянок з дуже обводненими березово-вільховими і дубово-грабовими насадженнями.
У свою чергу, ландшафтні заказники місцевого значення «Пікельський» та «Партизанський» створені у 2012 році, займають порівняно невеликі площі, відповідно 128 і 30 гектарів. На їх території зберігаються ландшафти унікальних чорновільхових та березово-соснових мезотрофних лісів, які ростуть переважно у болотистій місцевості.
Окремо виділяється ботанічна пам’ятка «Богданів дуб» (0,03 гектара), де охороняється в наукових цілях унікальний в історичному і пізнавальному планах дуб черешчатий, віком від 400 до 500 років.
Керівництво Новоград-Волинського держлісомисгоспу планує збільшити площу заповідності. Зараз спеціалісти лісогосподарства спільно із екологами готують пропозиції щодо створення нових природно-заповідних об’єктів, їх  проектні розрахунки незабаром надійдуть на розгляд депутатів обласної ради.
scarb.net.ua/news/okhoronjajutsja_unikalni_landshafti/2018-03-21-859