Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Стережіться кліщів!

29.05.2020 (давність новини: 4 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Щорічно в теплий весняно-літній період у лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. 
Кліщі є переносниками багатьох небезпечних інфекційних хвороб, таких як кліщовий енцефаліт, кліщові бореліози, різноманітні лихоманки. Для території України найбільш епідемічно актуальною останніми роками є хвороба Лайма – інфекція, яка переноситься кліщами й за умови відсутності своєчасного лікування може привести до інвалідності (втрата зору, паралічі, захворювання серця та суглобів).
Якщо Ви виявили на своєму тілі кліща, краще зверніться до медичного пункту, де Вам нададуть відповідну кваліфіковану допомогу!
Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві.
Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. 
Кровоссання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру.  Зазвичай дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в місці укусу з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. 
Аби уникнути укусів кліщів фахівці радять дотримуватися таких правил:
1. Для прогулянок на природі покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
2. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, особливо дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежити слід ділянки тіла, покриті волоссям.
3. Місце для привалів на природі очищати від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
4. Повернувшись додому, одразу змінити та ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
5. Використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів.
Якщо Ви виявили кліща на шкірі, слід:
1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видалити його самостійно: можна змастити кліща олією, повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
2. Після видалення кліща змастити ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.
3. Після видалення ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити.
4. Протягом двох тижнів щоденно замірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.
Щоб уберегтися від  укусів кліщів – варто одягати світлий одяг (на ньому краще видно кліщів) з довгими рукавами і капюшоном, штани заправляти в шкарпетки. Час від часу потрібно оглядати свій одяг. Якщо  укусив кліщ, не треба пробувати виколупати його, а якнайшвидше дістатися до лікарні. Перед походом до лісу краще  застосовувати репеленти – рідини та аерозолі, які відлякують кліщів.