Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

У радомишльських лісівників підростає надійна зміна

10.06.2019 (давність новини: 5 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Справжніми помічниками, напрочуд працьовитими та допитливими, вважають у Радомишльському лісгоспі своїх юних "колег" - вихованців шкільного лісництва.
"Вони не лише усім цікавляться, у всьому хочуть брати участь, - ділиться директор лісгоспу Іван Дмитренко, -  вони експерементують, ведуть справжні наукові дослідження, іноді нам, дорослим, подають приклад наполегливості та завзятості."
Відтак юні лісівники шкільного лісництва, що діє в Радомишльському НВК №4 ім.І.Самоплавського, круглий рік поряд зі своїми наставниками вивчають  усі процеси лісогосподарського виробництва.  
Євген Масний, до прикладу, з цікавістю розповідає, що в не такі вже далекі часи  ситуацію в лісі візуально відстежували два пожежних спостерігачі з пожежної вежі, висота якої 35 метрів. Увесь світловий день вони  працювали в таких екстремальних умовах.
У 2009 році в лісгоспі на вежі встановлено  першу в області телевізійну систему спостереження за лісовими масивами. "Відтоді, не виходячи з кабінету, один пожежний спостерігач може бачити, що відбувається в радіусі 25 км – на території кількох лісництв, - ділиться Євген та пояснює іншим членам шкільного лісництва, як за картою-схемою, знаючи азимут, можна визначити, в якому кварталі спалахнула пожежа. -  Потім спостерігач телефонує в лісову пожежну станцію." 
"Для швидкого реагування на загоряння у лісництві є мотопомпа,  ранцеві обприскувачі та інші засоби пожежогасіння , – продовжує Дмитро Лівончик, що теж уважно стежить за екраном монітора, який крок за кроком демонструє панораму довколишніх лісових масивів. – Крім того, для захисту угідь від пожеж лісництво забезпечене плугами і дисками для розорювання та створення мінералізованих смуг."