Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

В Баранівському держлісгоспі, що на Житомирщині, є власний "міні-банк"

05.02.2020 (давність новини: 4 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Саме так напівжартома називають тут приміщення, де зберігається насіння деревних порід.
Проте із фінансововю установою лісівники порівнюють цю кімнату не через те, що грошовий еквівалент  поміщеного в ній товару досить солідний, і навіть не тому, що "скарби" зберігаються  там в скляних банках.
Головна цінність «банку» в тому, що тут зберігається майбутній ліс.
За словами інженера з лісових культур підприємства Олени Присяжнюк, в кожній 3-літровій банці (з насінням сосни) вміщається 8 гектарів майбутнього лісу! А таких і більших банок у насіннєсховищі  - кілька десятків. Відтак, без перебільшення можна сказати, що тут "зберігається" цілий сосновий бір.
Аби насіння в майбутньому дало гарні сходи - за ним тут ретельно доглядають: слідкують за температурою, вологістю тощо.
 - Зібрати насіння сосни чи ялини - теж непросте діло, - ділиться лісничий Баранівського лісництва Борис Остапчук.  -   В нашому лісгоспі для цієї справи  ще в 1991 році заклали елітну клонову плантацію сосни звичайної. Нині на площі 6 гектарів тут росте близько 3 тисяч дерев. В урожайний рік з кожного можна зібрати 10-12 кілограмів шишок. 
Від своїх родичів зі звичайної лісової ділянки ці дерева відрізняються не лише своїм елітним походженням, а й формою крони - вона невисока та розлога.
 - Зібрані шишки відправляються на переробку в шишкосушарню, -  розповідає Олена Присяжнюк. -   Спочатку в окремому приміщенні для них створюється такий температутний режим, за якого шишки розкриваються. Далі їх поміщають в спеціальні барабани, котрі весь час прокручуються, а насінинки-крилатки через   отвори витрушуються. До слова, порожні шишки тут не викидаються – їх спалюють, аби створити потрібну температуру в приміщенні, де шишка має розкритися.
 Зібране збіжжя в спеціальній машині очищають від крилатки. Щоб отримати 1 кг насіння - потрібно потрусити 100 кілограмів шишок! За день в шишкосушарні його перерообляють  400 кілограмів, відтак отримуюють 4 кг насіння.  Далі його відправляють до спеціальної лабораторії для визначення  якості, схожості тощо.
І лише після цього насіння поміщають в насіннєсховище чекати весни...
 Навесні його висіють, а ще через рік - висадять на лісову ділянку.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ