Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

В Овруцькому спецлісгоспі завершуються польові лісовпорядні роботи

29.10.2018 (давність новини: 5 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Із червня цього року на території державного підприємства  "Овруцьке СЛГ" тривають лісовпорядні рботи.
Спеціалісти із лісовпорядного виробничого об'єднання "Укрдержліспроект" проводять інвентаризацію лісів для вирішення важливих задач щодо ведення лісового господарства.
Базове лісовпорядкування - це стратегія розвитку лісогосподарського підприємства на найближчі 10 років роботи, матеріали базового лісовпорядкування — це основа для діяльності лісгоспу, настільна книга, без якої лісгосп не має права проводити жодних лісогосподарських заходів у лісі. 
Напрацювання проекту лісовпорядкування поділяється на два етапи: польові роботи, — що тривають п’ять-шість місяців безпосередньо в лісі та камеральні, — власне, обробка зібраних даних.
Першочергове завдання — правильно визначити склад порід у насадженні у відсотковому співвідношенні, їх висоту, діаметр, вік, повноту, запас деревини, тощо.
Крім цих основних показників, визначається цілий перелік додаткових, таких як — підріст, підлісок, пошкодження насаджень хворобами та шкідниками лісу. Згідно з цим потім проектуються заходи з їх ліквідації. Описується сухостій, захаращеність, поодинокі дерева в молодняках, найбільш поширені види ягідників, лікарських рослин та багато іншої інформації. 
Також описуються не вкриті лісовою рослинністю землі такі, як зруби, галявини, згарища, загиблі насадження, рідколісся, не зімкнуті лісові культури — їх стан, причини, та можливості лісовідновних робіт. Крім того, опису підлягають нелісові землі — орні землі, сіножаті, пасовища, плантації, шкілки деревні, дороги, квартальні просіки, протипожежні розриви — вказується їх стан і проектуються необхідні заходи для їх покращення.
Як тільки-но роботи фактичного огляду лісових насаджень будуть повністю завершені, наступає другий етап, коли отримані дані заносять до електронної спецпрограми. Вона все автоматично, згідно формул, обраховує, так би мовити, «розшифровує», і видає цілий пакет документів: загальний облік лісового фонду, розрахунки рубок головного користування, рубок догляду: освітлення, прочищення, прорідження, прохідні рубки; визначає санітарно-оздоровчі, протипожежні заходи та інші вихідні дані — тобто увесь цикл необхідних заходів для вирощування лісу — від садіння до віку стиглості.
Станом на сьогоднішній день на 90% площі  лісгоспу польові роботи проведено.