Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

В Радомишльському лісгоспі створюють сучасну базу лісового насінництва

28.05.2019 (давність новини: 5 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

В Білківському лісництві вже обладнали нове насіннєсховище за усіма вимогами часу. Цього року у  2 холодильних  камерах загальним об’ємом понад 30 кубічних метрів вже  зимувало 156 кілограмів насіння сосни, 1,6 тонни – дуба, 40 кг – берези та 5 кг – ялини.
«У камерах постійно автоматично підтримується температура від  1,5 до 2 °С  та вологість 40-70%, – роз’яснює помічник лісничого Олександр Гальченко, - саме в таких умовах насіння найкраще зберігається.»
В найближчих планах у лісівників – запустити в роботу новітню шишкосушарню, обладнання для неї уже придбане, нині на подвір'ї лісництва готують і відповідне приміщення . Тут же в лісництві облаштують і лабораторію для дослідження насіння на чистоту, схожість та вологість. 
До лісонасіннєвої справи активно долучаються вихованці тамтешнього шкільного лісництва. Із 15 тонн шишок сосни, котрі щороку заготовляє  лісгосп – немалу частку збирають школярі. Вони ж із задоволенням слідкують за роботою шишкосушарні та за зберіганням насіння в холодильних установках. Єлизавета Мирошніченко  та Олександра Кравчук, до прикладу,  попри юний вік, досконало знають, як визначити вологість насіння, в якому посуді та за якої температури варто його зберігати, аби воно не втратило якості. 
Придбання нового обладнання потребує немалих капіталовкладень. Проте витрати ці – цілком виправдані, -  вважають у підприємстві, -  бо це турбота про майбутні ліси.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ