Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

З ТУРБОТОЮ ПРО ЛІС ТА ВІДПОЧИВАЛЬНИКІВ

27.07.2021 (давність новини: 3 р.) Автор:  Прес-служба ДП "Бердичівський лісгосп"
Загальні новини

З року в рік ДП «Бердичівський лісгосп» виконує покладені на нього державою обов’язки щодо захисту лісу. І як в інших галузях, в лісовій є свої особливості. Пройдуть десятки років, а може й століття, допоки нащадки зможуть зібрати урожай копіткої праці лісівників.

Початок кожного року лісівники розпочинають із підведення підсумків виконаної роботи, аналізу виявлених помилок та можливих непередбачуваних ситуацій, планування на рік прийдешній. І все для того, щоб якісно та у встановлені терміни провести всі необхідні заходи щодо забезпечення належного стану лісових масивів, відповідності їх нормативним вимогам. Сьогодні наш пріоритетний напрямок роботи – попередження виникнення лісових пожеж та охорона лісу від порушень чинного законодавства окремими громадянами.

Пожежна тематика в лісовій галузі ніколи не сходить із уст, адже вогонь – це ворог номер один для працівників лісової охорони. Щороку ми плануємо та виконуємо протипожежні заходи, до яких відносяться: влаштування та догляд мінералізованих смуг, перекриття позапланових доріг, встановлення наглядної агітації, укомплектування та утримання в належному робочому стані пожежного інвентарю, здійснення спільних рейдів з представниками поліції і ДСНС, оформлення відповідних наказів та розпоряджень по підприємству. З початку року в ДП «Бердичівський лісгосп» вже провели низку відповідних заходів. Так, станом на 1 липня 2021 р. влаштовано нові мінералізовані смуги довжиною 85 км., проведено доглядів за мінералізованими смугами загальною довжиною 126 км., перекрито 129 одиниць позапланових доріг, встановлено 9 бігбордів та 35 аншлагів на протипожежну тематику.

Цього року лісівники приділили значну увагу водоймам для забору води. Так, попри зміни клімату лісівникам вдалось створити 42 пірси для забору води, і відтепер вразі потреби пожежна техніка має можливість безперешкодно набирати воду. На території Богданівського лісництва (с. Богданівка) лісівники провели велику роботу по розкопці водойми, яка пересохла, і вдалося добитися позитивного результату – нині там є вода та влаштований пірс. Окрім того, в планах на майбутнє – розширення рекреаційного пункту «Богданівські дуби» до самої водойми, щоб люди мали можливість урізноманітнити свій відпочинок на природі.

Значний об’єм роботи зроблено і з укомплектування пунктів збереження пожежного інвентарю. Так, на території Чорнолозького лісництва побудовано новий пункт, а в решті пунктів здійснено якісні ремонти. Усі пункти зберігання пожежного інвентарю забезпечені понаднормовою комплектацією. Також у кожному лісництві є спеціальна ємність (бочка) для води на власному шасі, яку в разі потреби комплектують мотопомпою та іншими засобами пожежогасіння для якомога швидшого реагування на вогняну стихію. На підприємстві створено та закріплено наказом пожежні бригади, які укомплектовані вогнетривкими засобами захисту та засобами пожежогасіння (вогнетривкі костюми, пожежні каски, чоботи, рукавиці та інше).

Спеціально для поціновувачів відпочинку на природі: жителів Бердичівщини запрошуємо відвідати наші рекреаційні пункти відпочинку – «Лісовичок» (об’їзна дорога Виступовичі – Київ – Могилів-Подільський) та «Богданівські дуби» (с. Богданівка). Їх лісівники облаштували всім необхідним: бесідками, мангалами, дитячими майданчиками. Одним словом, все створено для Вашого комфортного і якісного відпочинку!

Нагадуємо, що за порушення правил пожежної безпеки винуватець несе відповідальність. Так, розводити багаття в лісі можна лише у спеціально відведених для цього місцях, інакше порушення цього правила буде каратися згідно ст. 77 Правил пожежної безпеки в лісах України – штрафом у розмірі від 1530 грн.

Загалом, з початку цього року Лісовою охороною вже складено низку протоколів за порушення правил пожежної безпеки та чинного лісового законодавства. Звертаємось до всіх і кожного: відпочивайте у спеціально відведених місцях, не залишайте сміття після себе!

На сьогодні у зоні діяльності ДП «Бердичівський лісгосп» не зафіксовано жодного випадку лісової пожежі. Звідси висновок – ми працюємо у вірному напрямку!

 

 

Михайло ВАХНІЦЬКИЙ

 інженер з охорони та

 захисту лісу

 ДП «Бердичівський лісгосп».