Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Завчасно виявити і попередити

31.01.2020 (давність новини: 4 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Загальні новини

Не секрет, що робота в лісогосподарській сфері пов’язана з певними небезпеками і ризиками. Час від часу доводиться, на жаль, читати сумну інформацію про травмованих, або й загиблих в лісі. У ДП «Коростенське лісомисливське господарство» за останні 2 роки таких випадків не було, бо система заходів охорони праці діє тут досить ефективно.
У лісгоспі  створено службу охорони праці, постійно діючі комісії із перевірки знань та пожежно-технічну, добровільно-пожежні дружини, службу спостереження за безпечною експлуатацією будівель та споруд; закріплено осіб, відповідальних за електро- і пожежну безпеку, справний стан і безпечну експлуатацію вантажопідіймальних кранів. На всі види робіт, які виконуються, розроблено інструкції з охорони праці, а  працівники, які допускають порушення трудової та виробничої дисципліни притягаються до дисциплінарної відповідальності.
– Головне,  завчасно передбачити і виявити можливі ризики, тоді простіше розробити заходи протидії таким загрозам, – пояснює інженер з охорони праці Коростенського держлісомисгоспу Михайло Ельбом. – Найбільш травмонебезпечними були і залишаються лісосіки, де проводиться активна лісозаготівля. Для цього ми проводимо регулярні навчання і тренінги для лісорубів, а інструктажі – перед кожним «виходом в ліс». У кожному виробничому підрозділі є відповідальні за охорону праці, – зазначає Михайло Іванович.
Ясна річ, сучасний лісівник має бути належно екіпірованим: його одяг не повинен чіплятися за гілля, взуття – надійно захищати від вологи і гострих предметів. Сучасними і надійними мають бути обладнання та технічні засоби працівників лісової галузі.
– На дієвий захист наших людей коштів не жаліємо, – стверджує директор ДП «Коростенське лісомисливське господарство» Володимир Бадзян. – На придбання спецодягу, взуття та засобів індивідуального захисту для працівників лісгоспу торік було витрачено 152 тисячі гривень. Кожного року ми також проводимо страхування водіїв, трактористів, лісорубів від нещасних випадків.
На підприємстві щоденно проводиться передрейсовий технічний огляд, а медичний працівник проводить огляд тих, хто буде керувати автомобілями і тракторами. Значна увага приділяється також профілактичним та санітарно-гігієнічним заходам: на виробничих підрозділах функціонують кабінети з охорони праці, 6 кімнат відпочинку, їдальня на 50 місць.
Все це в значній мірі мінімізує травмування людей на лісовиробництві, – запевняє Володимир Бадзян.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Фото автора: інженер з охорони праці Михайло Єльбом.