Філія "Бердичівське лісове господарство"
Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"

Нахабство по-Городницьки, або як «чорні» лісоруби зганьбилися на «чорному» піарі

31.07.2019 (давність новини: 5 р.) Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Реагування на критику

Впродовж останніх років ми неодноразово повідомляли про резонансні крадіжки лісу на території  державного підприємства «Городницьке лісове господарство», про нахабність та зухвалість лісових злодіїв, котрі не раз застосовували до лісової охорони грубу фізичну силу та навіть  вогнепальну (!) зброю .
Нині ж лісівникам доводиться боротися не лише зі знахабнілими «чорними» лісорубами, а ще й з їх «чорним» піаром.
26 липня цього року в соціальній мережі «Фейсбук» в  загальнодоступній групі «Підслухано в Городниці» зявився допис користувача Eva Cooper (https://m.facebook.com/groups/609390949533263?view=permalink&id=674890649649959) який повідомляє про те, що директор Городницького лісгоспу нібито  « "відробляє" програні вибори до Верховної Ради». До допису додається відео, на якому  «працівники лісгоспу супроводжують автомобіль з нечіпованою деревиною, а саме високоякісним дубом.» «Безкарність і наглість лісівників вражає...» - резюмує дописувач.
Варто зазначити, що автомобіль з нечіпованою деревиною дійсно супроводжуть працівники лісової охорони. Однак до цієї історії є ще передісторія, котру дописувач із зрозумілих причин у «Фейсбук» не виклав.
Тиждень тому лісова охорона Городницького лісгоспу в лісовому кварталі Городницького лісниства виявила незаконну рубку 6 сироростучих дерев породи дуб, та 15 сироростучих дерев породи граб. Загальна маса зрубаної деревини становить 23 м³, шкода, заподіяна лісу, складає 74254,62 грн.
Трішки згодом колеги з Рівненської області повідомили про те, що намагалися зупинити автомобіль «УРАЛ» без номерних знаків, з колодами дуба. 
Про подію невідкладно було повідомлено на номер «102».
Представники національної поліції разом з лісовою охороною оглянули місце правопорушення, склали відповідний акт та вирушили  слідами автомобіля, котрий, ймовірно, і вивіз  вкрадену деревину.
Сліди привели на територію Рівненської області, а тамтешня лісова охорона  вказала можливі місця переховування вкраденої лісопродукції. В результаті пошукових дій 14 свіжозрізаних колод   породи дуб знайдено  в лісі в Балашівському лісництві Березнівського лісгоспу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Знайдена деревина була  описана та вилучена на зберігання на нижній склад Городницького лісгоспу.
Процес транспортування вилученої деревини в супроводі двох автомобілів лісової охорони Городницького лісгоспу і викладено у мережі Фейсбук в  групі «Підслухано в Городниці».
Відтак адміністрація державного підприємства «Городницьке лісове господарство» звернулася до Новоград-Волинського відділу поліції і стосовно незаконної рубки (повідомлення від 24.07.2019 № 886) і щодо публікації в мережі «Фейсбук». 
Попри те, що вищезгаданої Eva Cooper, найімовірніше в житті не існує, знайти автора допису та відео зовсім нескладно. Бо ж працівники лісгоспу, котрі супроводжували вилучену деревину, теж зафіксували того, хто знімав відео. Це мешканець села Броницька Гута Новоград-Волинського району, гр. О., котрий, до слова, неодноразово раніше притягався до відповідальності (в тому числі і кримінальної) за крадіжки лісу. 
До того ж сліди шин мотоцикла (подібного  до того, на якому пересувався автор вищезазначеного відео, виявлено і на місці крадіжки лісу.
Тепер лісівники сподіваються, що «безкарність і наглість» злочинців-лісокрадів буде адекватно покарана.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ